Három gyerek, avagy kicsi a rakás

Három gyerek, avagy kicsi a rakás

Kövér a gyerekem, megmondjam neki?

2015. május 05. - HaromGyerek

Találtam egy szuper cikket, Kasey Edwards írta, íme: http://www.dailylife.com.au/dl-people/dl-entertainment/my-daughter-is-fat-isnt-it-my-job-to-tell-her-20150216-13fy86.html

Összefoglalva a lényege: sok szülő úgy érzi, az ő feladata szembesíteni a gyerekét azzal, hogy kövér. Kasey szerint erre semmi szükség: a gyerek már tudja. Nélkülünk is. Megkapja az iskolában a beszólogatóktól, az egészségügyben dolgozóktól, a kedves rokonoktól, akik pofákat vágnak, amikor még egy szelet sütit vesz, a nagymamától, aki ki is mondja, hogy milyen nagy lett mostanában... Valamint nyilván néz tévét, lapozgat újságot, lát filmeket és az idegenek tekintetét, amikor az utcán eszik.

Több mint valószínű, hogy sokkal keményebben ítéli meg saját magát, mint bárki más.

Amire viszont a gyereknek a szüleitől igazán szüksége van, az a feltétel nélküli szeretet. Különös tekintettel az apára, aki az első férfi az életében, aki szereti. Későbbi életében hasonló bánásmódot fog keresni a párkapcsolataiban is, mint amit tőle kapott.

Ha azt mondod a gyerekednek, hogy fogynia kellene, azt ő úgy fordítja le magában, hogy ha vékonyabb lenne, jobban szeretnéd. Vagyis akkor fogod szeretni, ha nem olyan lesz, mint most.

De az otthon legyen biztonságos menedék, ahol azt érezheti, hogy szeretik, megbecsülik, tisztelik - mindegy, hogy néz ki!

Idéz egy orvost, aki szerint kifejezetten káros a testsúlyról beszélgetni a gyerekünkkel, semmi jó nem származik belőle. Ha a súlyra fókuszálunk, abból nem következik fogyás, sőt, inkább az ellenkezője. Olyat várunk el egy gyerektől, amire a felnőttek 95%-a nem képes: hogy veszítsen a súlyából, és tartsa is meg. A testsúly helyett érdemesebb szokásokról, viselkedésekről beszélgetni. Arról, hogy mik az egészséges ételek. Beszélgessünk a mozgásról, de ne úgy, mint a fogyás eszközéről, hanem mint kikapcsolódás, szórakozás. Találjuk meg a gyerekünkkel együtt, mi az a mozgásforma, amit élvez. Ne a fogyás lebegjen a gyerek szeme előtt célként, hanem az egészséges táplálkozás, az aktív élet, mert ezekben sokkal könnyebben érezheti sikeresnek magát.

A bejegyzés trackback címe:

https://haromgyerek.blog.hu/api/trackback/id/tr377433374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása