Idén már novemberben elkezdtük a gyerekekkel a mézeskalácssütést. Idáig 3x készült, mindig más recept alapján, de a most következőhöz mindig visszatérek. Az a legjobb benne, hogy nem kell a tésztát semeddig pihentetni, hanem egyből nyújtható, kiszúrható, süthető. Így ha a gyerekek úgy jönnek haza az oviból, hogy mézeskalácsot akarnak sütni, és nekem is kedvem van hozzá, máris csinálhatjuk. Nagyon jó állagú, finom a végeredmény.
Egy barátnőm szokta mindig ezt sütni, tőle a recept, neki pedig egy Éva Adventjében volt benne.
Hozzávalók:
- 70 dkg liszt
- 20 dkg méz
- 20 dkg porcukor (szerintem a kristálycukor is ugyanolyan jó)
- 20 dkg margarin
- 2 tojássárgája
- 1 egész tojás
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 1 kiskanál fahéj
- 1 kiskanál őrölt szegfűszeg
- 1 kiskanál őrölt ánizs (a fűszerek lehetnek mézeskalács fűszerkeverékből is)
Összekeverjük egy tálban a lisztet, szódabikát, porcukrot és a fűszereket. Összemelegítjük a mézet a margarinnal (tűzhelyen kis lángon vagy a mikróban), és amikor már nem forró, csak meleg, hozzáadjuk a szárazakhoz. Most jönnek hozzá a tojások. Az elején fakanállal szoktam keverni, aztán amikor már nagyon hozzátapadt a tészta, leveszem a gyűrűmet, és jöhet a kézzel átdolgozás. Egyből nyújtható a tészta, kb. fél centi vastagra, és lehet szaggatni. Itt jönnek a gyerekek :) Előmelegített sütőben 7-10 percig kell sütni, 150 fokon, világosbarnára. Egyből finom puha, és több napos állás után is finom. Hosszabb ideig nálunk még soha nem bírta, napokig is csak úgy, hogy eldugom :)
Ha jól emlékszem, vékonyra nyújtva kb. 4 tepsi lesz ebből az adagból. A gyerekek szeretnek kicsi és nagy formákkal is szaggatni, és két tepsim van, az egyikre a nagyokat, másikra a kicsiket pakolom (sütőpapírra), hogy ne égjen meg a kicsi, amikor a nagy még sül.
Az IKEA-ban jópofa szaggatót is lehet hozzá kapni, ami felgyorsítja a leghosszadalmasabb részt :) Itt: http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/60257691/